Over mij

Leuk dat je mijn website bezoekt. Ik zal me even voorstellen: mijn naam is Miriam. Ik ben 40 jaar, getrouwd met een Italiaan uit Genua, moeder van Matteo ('14) en Nicola ('16). Ik werd geboren in Gouda, maar woon in Rotterdam. Jaren geleden deed ik een studie Italiaanse Taal en Cultuur in Utrecht, een Master Vertalen en een Master Interculturele Communicatie. Sinds 2007 werk ik freelance als tolk, vertaler en docent Italiaans.

Liefde voor Italië

Mijn liefde voor Italië/Italiaans komt voort uit een liefde voor taal. Ik wilde na mijn middelbare school een taal studeren die ik nog niet kende. Na een schooltrip naar Rome was de keuze duidelijk: ik wilde Italiaans kunnen spreken. Dat ik vervolgens verslingerd zou raken aan een land, was eigenlijk niet de bedoeling.

Ligurische kust

Met het excuus de taal te willen oefenen, reisde ik tijdens mijn studie Italiaanse Taal en Cultuur regelmatig af naar de laars van Europa. Langzaamaan raakte ik vertrouwd met de warme Italianen, de heerlijke geuren, de schat aan cultuur en natuur, en de passie die zelfs in het alledaagse leven tot uiting komt. Langzaamaan werd ik gegrepen en ingepakt. Betoverd. In 2021 publiceerde ik over die liefde een boek: Koffiebars en carabinieri. Een ander boek over Italië.

Al jaren probeer ik dat gevoel een plekje te geven. Ik worstel tussen twee totaal verschillende werelden: warm versus koud, emotioneel versus nuchter, chaotisch versus strak geregeld. Hier ligt mijn interesse, mijn grote uitdaging: het laten samenwerken van deze twee culturen, waarin ik me ondanks alle tegenstrijdigheden zo thuis voel. In allebei.

Vrije tijd

Mijn vrije tijd gaat doorgaans op aan lezen, uit eten gaan, reizen, instagrammen en spelen met mijn lieve jongens. Op mijn blog schrijf ik over dingen waar ik blij van word: Italië, reizen, boeken. Over wat ik meemaak in Italië, de mooie plekken die ik overal en nergens bezoek, de prachtige boeken die ik lees en vertaal. Ik deel graag mijn enthousiasme en ervaringen met je. Misschien doe je nog wel leuke ideeën op.